moravske uzene maso

Moravské uzené maso. Voňavá dobrota, čerstvá barva, svěží vzhled, paráda! Bylo mým oblíbeným jídlem. Ano, bylo. Do té doby, než jsem si všiml, z čeho se skládá. Mysleli jste si, že Moravské uzené maso je prostě uzené maso z Moravy?

Emulgátory, barviva, aromata, zahušťovadla, umělé kořenící směsi, zesilovače chuti, prostě éčka. Vítejte v chemickém světě dobrot. Věřím, že se začnete více zajímat o to, co jíte. My také.

Moravské uzené maso – složení

Vepřová kýta bez kosti 70 %, pitná voda, dusitanová solící směs (jedlá sůl s jodem + konzervant E250), modifikovaný škrob (E1422), stabilizátory (E450, E451), jedlý rostlinný tuk, želírující látky (E407, E407a, E415), bílkoviny krevní plazmy, cukr, glukózový sirup, šunkové aroma, antioxidanty, (E316, E331), mléko. Může také obsahovat stopy pšenice, vajec, sóji, celeru a hořčice.

Na vysvětlení popis éček

  • E250 – Dusitan sodný / nevhodný pro děti, zdraví škodlivý, může vyvolat alergii
  • E1422 – Acetát zesíťovaného adipátu škrobu / v rozumném množství bez nežádoucích účinků
  • E450 – Difosforečnany sodné, draselné, vápenaté / v rozumném množství bez nežádoucích účinků
  • E451 – Trifosforečnany – sodný a draselný / v rozumném množství bez nežádoucích účinků
  • E407 – Karagenan / v rozumném množství bez nežádoucích účinků
  • E407a – Guma Euchema / může vyvolat alergii
  • E415 – Xanthan / v rozumném množství bez nežádoucích účinků
  • E316 – Erythorban sodný / v rozumném množství bez nežádoucích účinků
  • E331 – Citráty sodné / v rozumném množství bez nežádoucích účinků

Obdivuji, že všechny uvedené věci dokáže výrobce smíchat tak perfektně, že se Moravské uzené na pohled, vůni i chuť, skutečně tváří jako opravdové čisté, šťavnaté maso.

Záměrně neuvádím výrobce, složení u všech je zřejmě podobné. Výše popsané složení je opsáno z vakuované verze Moravského uzeného masa, jedná se o produkt jednoho z výrobců, který se řadí mezi českou špičku. Věřím, že kus skutečného masa od tohoto výrobce bude velice kvalitní.

České normy jsou bohužel natolik benevolentní, že míchané masné směsi umožňují výrobcům poskládat z mnoha složek. Nevím, zda je cílem vyšší trvanlivost, lepší vzhled, vůně, chuť či úspora nákladů a tím nižší cena, ale nezdá se mi to vůči spotřebitelům zcela fér. A proto – zajímejte se o to, co jíte.