Bílé pečivo u většiny lidí patří mezi běžně konzumovaná jídla. Je k sehnání ve všech obchodech, je levné a dá se jíst na mnoho způsobů. Přitom jím do těla dostáváte pouze prázdné kalorie, čili takové kalorie, které vašemu tělu nic nedají, pouze na nějakou dobu zasytí.
Pokud se snažíte zhubnout, nebo se pouze začít stravovat trochu zdravěji, bílé pečivo byste měli ze svého jídelníčku nejlépe úplně vyřadit. Kromě toho, že vašemu tělu nepřinese žádné živiny, navíc zanáší střeva a rychle se po něm tloustne.
Jestli se budete chtít bílého pečiva vzdát, možná vám to bude připadat náročné a nebudete vědět, čím ho vlastně ve stravě nahradit. Možností je ovšem spousta a není potřeba se toho bát. I bez pečiva si můžete připravit řadu chutných, ale hlavně zdravých jídel.
Rýžové chlebíčky
Rýžové chlebíčky jsou jako náhrada pečiva naprosto skvěle. Můžete si je dát totiž s čímkoli, co byste si dali také na bílý chléb. Oproti bílému pečivu jsou lehké, plné energie, a přitom zasytí. Výborné jsou s různými pomazánkami nebo smetanovým sýrem a šunkou. K tomu nezapomeňte na zeleninu, a máte chutnou vydatnou večeři.
Knäckebroty
Stejně jako rýžové chlebíčky, i knäckebroty dokáží bílé pečivo nahradit dokonale. Opět si jej můžete vychutnat s čímkoli, například s cottage sýrem. Když k němu přidáte ještě plátek kvalitní šunky a nějakou zeleninu jako jsou cherry rajčata nebo ředkvičky, můžete si pochutnat na velice chutné a zdravé svačince. A nemusíte se bát, že za chvíli budete mít opět hlad.
Ovesné vločky
Pokud máte rádi sladké snídaně a často si dáváte například různé koláčky, pak vhodnou alternativou, jak si dát něco sladkého, ale zároveň zdravého, jsou ovesné vločky. Do kaše z ovesných vloček můžete přidat cokoli, na co máte chuť. Nakrájejte si libovolné ovoce, přidejte chia semínka a nezapomeňte také na kostičku vysokoprocentní hořké čokolády. Ta se vám v kaši rozpustí a vy se tak nemusíte vzdát sladkých snídaní, abyste se najedli zdravě a bez pečiva. Ovesné kaše vám dodají dostatek energie a zasytí vás na celé dopoledne.
Zelenina
Také obyčejnou zeleninu si můžete připravit tak, aby vás zasytila a nahradila tak ve vašem jídelníčku nezdravé bílé pečivo. Možná vás ani nenapadlo, že i taková mrkev, paprika nebo okurka se může hodit k různým domácím dipům. A to téměř k jakýmkoli. Vyskládejte si na talíř dostatečné množství nakrájené zeleniny a nachystejte si dip dle vlastní chuti. Skvělý je například tvarohový. Do tvarohu přidejte prolisovaný česnek, bílý jogurt a dochuťte to pepřem, solí a libovolnými bylinkami. A máte skvělou zdravou večeři bez pečiva.
Nebo pokud zeleninu ochutíte bylinkami a zakápnete olivovým olejem, můžete ji hodit klidně i na gril.
Quinoa
Quinoa je oblíbená pro vysoký obsah bílkovin a vitaminů. Jako náhrada bílého pečiva je proto velice vhodná. Hodit se bude k různým salátům, ale i masům. Pokud nevíte, jak quinou připravit, stačí ji uvařit, na pánvi si orestovat na nudličky nakrájené kuřecí maso, přidat zeleninu a nakonec vše smíchat dohromady. Je to výborné jídlo, které poslouží jako teplá večeře nebo hlavní chod.
Luštěniny
Mezi luštěniny spadá hned několik potravin, ze kterých se dá připravit spousta chutných jídel. Hodí se například do polévek. Výborná je polévka z červené čočky s krájenými rajčaty a strouhaným sýrem. Pokud máte rádi cizrnu, během chvilky si můžete připravit cizrnový falafel a dát si jej s libovolným domácím dipem a zeleninou. Červenou fazolí si můžete oživit zeleninový salát, a když do něj přidáte navíc bílý jogurt, určitě se dobře najíte a pečivo vám chybět nebude.
Kuskus
Na kuskusu je nejlepší, že je hotový během chviličky a jeho příprava je naprosto jednoduchá. Přitom se opět jedná o zdravý pokrm, který vám nahradí bílé pečivo. V obchodě ovšem nejlépe vybírejte ten celozrnný. Způsobů, jak si kuskus připravit, je spousta, a záleží na vašich preferencích. Připravit si jej můžete s tuňákem, kukuřicí a strouhaným sýrem. Nejen, že vás toto jídlo zasytí a je zdravé, ale jeho příprava vám skutečně nezabere více než pár minut. A posloužit vám může buď jako večeře, tak klidně jako hlavní chod u oběda.
Tvarohové pečivo
Zdravou alternativou, o které jste možná dosud neslyšeli, je tvarohové pečivo. Upéct si jej můžete doma a budete k tomu potřebovat jen pár ingrediencí. Stačit vám bude kelímek tvarohu, 3 – 4 vejce, kypřící prášek, sůl a pepř. A pokud budete chtít, přidejte také libovolná semínka, jako jsou například slunečnicová či dýňová a nějaké bylinky. Chuť bude samozřejmě jiná, než u klasického bílého pečiva, i tak si ale určitě pochutnáte.
Pohanka
Pohanka je zdrojem důležitých vitaminů a je vhodnou alternativou, jak nahradit nezdravé bílé pečivo. Pohanka se hodí například do zeleninových polévek. Spolu s cizrnou je možno uvařit z ní chutné rizoto. Se zeleninou a trochou ovesných vloček můžete z pohanky vytvořit chutné placky. Konzumovat lze také s masem nebo pouze čerstvou zeleninou.
Šmakoun
Šmakoun je plátek, který je vytvořen čistě z vaječných bílků. Sehnat se dá v několika podobách a slouží jako náhražka různých potravin. Ochutnat jej můžete třeba v rizotu, dá se taky grilovat. Pokud máte rádi saláty, můžete si je zpestřit šmakounem. Ten je ovšem sám o sobě bez výrazné chuti, proto je potřeba jej dochutit například bylinkami. Koupit se dá ale také přímo ochucený, například ovocem.