Před nedávnou dobou se mi dostala do ruky kniha s názvem 4-hodinové tělo od Tima Ferrisse. Kniha přináší mnoho tipů jak efektivně zhubnout a „hacknout“ své tělo k nejen lepším sportovním výkonům. Pojďme se splečně podívat na zub této knize a technice, které v ní Tim popisuje.
Kdo je to Tim Ferriss
Timothy Ferriss (*1977) je rodák z USA, vystudoval neurovědy, pobývá různě ve světě. Jeho prvním bestsellerem je Čtyřhodinový pracovní týden, předtím byl Tim poměrně neznámý. Díky 4-hour work week se však vyšplhal na první místo v žebříčcích New York Times, Wall Street Journal a BusinessWeek, stal se tím americkou celebritou.
Tim Ferriss je dnes investorem mnoha projektů, má podíl i v Twitteru, Posterous, přednáší na univerzitě v Princetonu. Metoda 4-hodinového pracovního týdne je ideální pro ty, kdo nechtějí být závislí na svém šéfovi a kanceláři firmy. Tim je také držitelem světového rekordu v tangu (v počtu otáček za minutu) a vítězem národního šampionátu v čínském kick boxu. Mluví několika jazyky.
V roce 2011 vypustil do světa svůj druhý bestseller – 4-hour body, neboli 4-hodinové tělo. Během 10 let zkoumal své i jiná těla, spolupracoval s předními vědci a odborníky po celém světě, aby vyvinul svoji metodu zdravého života a účinné redukce hmotnosti či složení těla. O tomto bude tato rubrika. Více o Timovi hledejte na jeho blogu fourhourworkweek.com nebo fourhourbody.com.
Než začnu – Boj s psychikou
Některé praví „Vážně si poškodíte zdraví,“ jiné zase „Zhubnete jen na chvíli,“ další „Je to super, funguje to.“ Jenže skoro žádný ze článků neuvádí svůj zdroj – kdo testoval, na kom, jak, čím funkčnost měřili? Nikde žádné přesné hodnoty, ani zmínka o tom, zda tuto formu likvidace tuku rádoby odborníci vůbec vyzkoušeli, nebo jen někde cosi od někoho četli.
Ať tak či onak, my máme v ruce trumfy – přesné postupy, víme, nač si dát pozor, máme jasno v tom, co jíst a co ne, stejně tak s pitným režimem. Navíc vidíme reálné výsledky a fotografie těch, kteří to zkusili.
Přesto všechno ale všem znovu opakuji – nemáte-li důvěru nebo trpíte nějakými zdravotními problémy, určitě se poraďte se svým lékařem. Pamatujte: Vše, co na sobě činíme a třeba budete i vy, konáme z vlastního rozhodnutí, na vlastní zodpovědnost a nebezpečí! Toto pravidlo platí stále.
Čím tedy začít? Psychikou, o níž jsem psal v minulém díle. Musíte chtít se svým zdravím a tělem něco udělat. To je alfa a omega. Ostatní je hračka. Tedy skoro. Položte si otázku: „Proč chci shodit ´tučňáka´?“ Nemůžete si už zavázat tkaničky u bot? Dělá vám problém vyjít schody? Uletěl knoflík u kalhot? Nebo si na „něj“ už prostě nevidíte? Možná je to jiný důvod, to je fuk. Důležité je chtít, začít a vydržet!
Takže, startujeme v pondělí! Do té doby budou účastníci testu vědět, jak postupovat, co si pořídit a co spláchnout do záchoda. Proč v pondělí? Protože si šestý den dáme pauzičku a přežereme se k prasknutí. To je dobrá dieta, co říkáte? I kvůli tomu se líbí mně 🙂 Nemám však záměr do sebe nasypat půl jídelního lístku, ale jednodenní svoboda v konzumaci se hodí.
A protože možná právě v sobotu někam vyrážíte pařit s přáteli, musíme začít v pondělí. Sobota bude den svobody. Aspoň si to hezky zapamatujete. Sobota = svoboda (v jídle a pití). Šestý – volný den má svůj důvod, dozvíte se jej brzy.
V dalším díle se už vrhneme na přípravy, které nesmíme zanedbat! Sledujte Fitrady.cz, a já jdu psát další díl.
Začínám – Sbohem tuku
Když jste si přečetli nadpis a pár řádků možná jste si řekli „Zase nějaká další dieta.“ Taky jsem skeptický k těm super účinným metodám řvoucím z televizních reklam i dámských magazínů.
Dovoluji si říct, že dnes už jsem moudřejší. Vše, čemu chci uvěřit, musím mít nějak podloženo. Nejlépe konkrétními čísly a výzkumem. Tedy aspoň to, co se týká „běžných“ věcí. Opomeňme teď tajemno a psychiku. I když i ta s naskočením na zdravý režim souvisí.
Byť Tim Ferris nazývá svoji metodu účinné očisty od škodlivin a tuku „Nízkosacharidovou dietou,“ pro české podmínky není toto pojmenování asi moc dobře znějící. Řadí se totiž do houfu dalších mnoha a mnoha diet. Po pročtení úvodních kapitol nabitých vědeckými výzkumy a názvy všemožných látek, biochemických postupů a procesů se mi z toho všeho skoro až točí hlava.
Oč tedy jde? Tim Ferris se 10 let věnoval podrobnému výzkumu a spolupracoval s mnoha odborníky po celém světě. Své metody testoval a dále testuje na stovkách lidí. A o tom všem je právě jeho nový „manuál zdravého těla“. Jak jsem již zmínil minule, abych si správnost výzkumů potvrdil nejvyšší možnou měrou, otestuji ji na sobě.
Co je zásadní pro start správné nízkosacharidové diety, ba i jiných diet? Minule jsme si řekli, že především vaše pevné rozhodnutí něco se sebou udělat. Dnes prozradím další nutnost, bez níž by to nešlo.
Měření pokroků. Ano, je to neustálé sledování sebe sama, nejlépe každý den. Co lze měřit, je možné změnit. A nemusí to být jen dieta. Týká se to čehokoliv. Máme-li v ruce čísla, můžeme pozorovat a ladit vývoj. Co to však znamená ve vztahu k našemu rozhodnutí shodit ze sebe podkožní tuk? Znamená to měřit sebe.
Předpokládám, že asi nemáte v úmyslu běžet na speciální pracoviště, kde vám přesně změří složení těla – poměr tuku, svaloviny, vody. Umí to například tyto přístroje, technologie či systémy: Ultrazvuk, BodyPad, InBody, DEXA, MRI, Rentgenové CT, Podvodní vážení, Bioelektrická impedance a další. Zpravidla se jedná o nákladné metody, které v České republice neprovádí mnoho odborných pracovišť.
Máte váhu?
Jednou z nejdostupnějších je metoda Bioelektrické impedance. Ta bývá vestavěna i do chytrých digitálních osobních vah. Možná takovou váhu už vlastníte. Kromě vaší hmotnosti umí spočítat po zadání výšky, věku a pohlaví také objem tuku, chytřejší modely i poměr vody a svaloviny.
Pokud toto zařízení nevlastníte, neházejte flintu do žita. Obejdeme se i bez něj. I přesto mě však zajímá, kdo ji máte – pište prosím do komentáře dole.
Nemáte-li chytrou váhu, jistě máte normální, ať už ručičkovou nebo digitální. To je fuk. Důležité, než čím se budete vážit, je, jak se budete vážit.
Ideálně je vážit se hned ráno, hned poté, co si skočíte na toaletu, stále ve stejnou dobu po probuzení. Každý den pořád dokola. Nezapomeňte, startujeme v pondělí!
Tuk nerovná se vždy hmotnost dolů
Pozorování hmotnosti je sice hezká věc, ale neřekne nám mnoho. Je také nutné zmínit, že úbytek tuku nemusí automaticky znamenat úbytek hmotnosti. A určitě narazíte na nějaký týden, kdy se tak stane. Najednou se vaše hmotnost zastaví. Neděste se, to je v pořádku.
Tělo je totiž velice složitý biochemický systém. Hmotnost tuku, který z vašeho těla zmizí, totiž může nahradit podobná nová hmotnost svaloviny. Navenek to pak vypadá, že máte stále stejnou hmotnost a nic jste neshodili, ale jste hubenější, vypracovanější. A o to jde přece taky.
Moc by nám přece nepomohlo, kdyby z nás velkých kulatých bandasek (pardon za ty termíny:-) byly menší kulaté bandasky. Jistě je pro nás všechny důležité, abychom odbourali tuk, naše postavy tak budou více propracované, a třeba se vám vyrýsují i svaly, o jejichž existenci jste doposud neměli ani páru. Nebojte, Arnoldové Schwarzenegerové z nás jistě za měsíc nebudou 🙂
Měřte si obvod
A zde se dostávám k dalšímu způsobu měření. Už jsme si řekli, že budeme pravidelně a nejlépe každý den sledovat svoji hmotnost. Co lze se snadno dostupnými prostředky měřit dál? Je to obvod.
Pokud ještě nemáte, rychle si sežeňte krejčovský metr. Prostě ten takový ohebný. V nouzi největší si pomůžete provázkem, kterým se změříte a pak přiložíte k pravítku nebo pevnému metru. Další veličinou, která nás zajímá, je obvod. Co budeme měřit? Myslím, že pro první měsíc nám bude stačit tato šestka míst:
- pravá paže v oblasti středu bicepsu
- levá paže v oblasti středu bicepsu
- pas v úrovni pupku
- boky tam, kde jsou pod pasem nejširší
- pravá noha – střední část stehna
- levá noha – střední část stehna
Změřené údaje v centimetrech si pravidelně zapisujte, všech šest údajů také vždy sečtěte – vyjde vám nějaké číslo. Na něm perfektně uvidíte změny úbytku tuku či vývoj svaloviny.
To jsou dva údaje, které si budete měřit ideálně každý den hned po vážení.
Takže měřit, měřit, měřit! To nás zajímá.
Pořiďte si notýsek – osobního rádce
Kam s údaji? Pořiďte si malý notýsek, hodí se třeba formát A6, abyste jej mohli mít i na cestách. To bude váš osobní rádce. Do něj si budete zapisovat údaje o vážení hmotnosti a měření objemu. Avšak nejen to, napište si tam i povolené jídlo a pití. Své místo v něm najdou i zásady, které musíte dodržovat. Budete tak mít vše stále na očích. Postupně přiřadíte také nějaké recepty.
Zapisujte vše – i to, co sníte
A ještě dvě věci si do vašeho notýsku zapisujte. Totiž vše, co chcete sníst a pak sníte i vypijete. Veďte si přesnou evidenci. Jedině tak budete mít dokonalý přehled, jak si na tom stojíte. Vlastníte-li mobil s fotoaparátem, místo zápisků každého jídla a pití si je můžete fotit.
No a druhou věcí jsou pokrmy a drinky, na něž máte zrovna chuť a dieta vám je nepovoluje. Napište si je do notýsku, během volného dne – soboty – si je můžete s chutí užít. Nevzdáte se jich tedy úplně, ale jejich konzumaci vždy jen o pár dní posunete. To je aspoň trochu lepší.
Ze začátku vás může pravidelné vážení, měření a zapisování všeho jídla i pití, možná trochu obtěžovat, ale to společně zvládneme. Chceme přece shodit „tučňáka“. Nebo ne?
Malé zpestření závěrem: vyvíjím systém, do něhož budete moci všechny údaje důvěrně zapisovat na internetu – třeba jen pod svým tajným jménem, chcete-li. Jistě vás bude zajímat, jak je na tom zbytek testovacího týmu. Věřte, bude to zábava!
Vyfoťte se
Důležité – vyfoťte se před proměnou nejlépe v plavkách, poznamenejte si své aktuální údaje, ať za měsíc víte, jak jste vypadali.
Rekapitulace
A jak to všechno dopadlo?
Nízkosacharidovou dietu podle Tima Ferrise jsem na sobě vyzkoušel a během pár měsíců jsem na sobě otestoval účinky této diety, a to s pozitivními výsledky.
Podle mého bádání a testování nízkosacharidová dieta funguje, byť se na ni názory dost liší. Razím heslo, co si sám nevyzkouším, nemohu posuzovat. Během testovacího období jsem zaznamenal velký úbytek hmotnosti a tuku.