Již dlouhou dobu se civilizovaní lidé snaží naleznout ten nejoptimálnější způsob stravování, který by vedl nejen ke skvělé kondici, ale i k udržení optimální váhy a dobrého zdraví. Jedním z těchto způsobů je i dělená strava.
Princip dělené stravy je jedním ze způsobů, jak si k těmto cílům dopomoci. Rozhodně se nejedná o dietu v klasickém slova smyslu, jde spíše o změnu jídelníčku a celého životního stylu ke stavu, v němž je tělo spokojené a dostává vše, co potřebuje.
Princip dělení potravin v rámci dělené stravy
V rámci tohoto způsobu stravování se všechny potraviny dělí do několika skupin v závislosti na majoritním druhu živin, který obsahují.
Tyto skupiny je pak možno kombinovat nebo nekombinovat v souladu se způsobem jejich zpracování v trávicí soustavě. Z tohoto hlediska se potraviny dělí na:
- Bílkovinné
- Sacharidové
- Neutrální
Potraviny, které obsahují vysoké procento bílkovin, potřebují ke kvalitnímu strávení kyselé prostředí, sacharidové naopak. Jestliže jsou oba tyto druhy potravin tráveny společně, nedochází k jejich optimálnímu rozkladu a do těla se dostává zvýšené množství nežádoucích látek, které následně způsobují trávicí potíže.
Potraviny ze skupiny neutrálních pak lze konzumovat buď samostatně, nebo v kombinaci s potravinami jedné z prvních skupin.
Které potraviny se zařazují do jednotlivých skupin?
Potraviny obsahující bílkoviny
Jde zejména o maso a masné výrobky. V tomto ohledu je možno konzumovat jakékoliv druhy masa, od hovězího, telecího, skopového, po kuřecí, krůtí. S mírou by mělo být konzumováno maso vepřové, kachní a husí kvůli zvýšenému obsahu tuku. Dále do této skupiny lze zařadit i ryby a plody moře, například losos, makrela, sleď, krab, humr, slávky, krevety a podobně.
Kromě masa a ryb se do této kategorie zařazují i vejce a sýry, sója, ale také mléko a nízkotučné mléčné výrobky. Překvapivě sem patří i některé ovoce, například jablka, hrušky, meruňky, broskve, mango, ananas, jahody a maliny. Z nápojů můžeme do této skupiny zařadit ovocné čaje a víno.
Potraviny obsahující sacharidy
Tato skupina obsahuje zejména obilniny a výrobky z nich. Jde především o chléb, housky a další pečivo, samotné obilí (pšenice, ječmen, oves, žito, neloupaná rýže), ale i některé odrůdy zeleniny (brambory, kapusta, rýže) a ovoce (fíky, hroznové víno, datle atd.), dále luštěniny kromě sóji a samozřejmě med. Z nápojů do této skupiny řadíme sladké ovocné džusy a šťávy, ale také pivo.
Neutrální potraviny
Do skupiny univerzálních neutrálních potravin řadíme především tuky, oleje a všechny potraviny s vyšším obsahem tuků. Jde například o slunečnicový, řepkový či olivový olej, neztužené margaríny a máslo, ale i tučné mléčné výrobky, například jogurt, zakysaná smetana, tvaroh, kefír, tučné mléko, tučné sýry a podobně.
Z oblasti masa a masných výrobků sem zařazujeme zejména uzeniny, od šunky po uzené ryby, dietní párky a podobně. V rámci této skupiny lze samozřejmě konzumovat i neomezené množství zeleniny, především v podobě příloh k potravinám z předchozích dvou skupin, eventuelně samostatně. Namátkou jmenujme zelí, brokolici, květák, řepu, fazolky, okurky, česnek, kedlubny, salát, mrkev, paprika, špenát, rajčata, cuketa, česnek, cibule.
V rámci této skupiny lze umírněně konzumovat i ořechy s ohledem na jejich vysokou energetickou hodnotu. Jako nápoj jsou ideální bylinkové čaje.
Ať již dělená strava funguje či ne, v každém případě donutí konzumenta zamyslet se nad tím, co vkládá do úst a zařadit do jídelníčku velké množství zeleniny, což už je samo o sobě pro trávicí trakt i celý organismus pozitivní.
V každém případě, pokud je pro vás striktní dodržování tohoto typu stravování stresující, asi nemá smysl honit se za detaily, bohatě stačí vědomí, že víme, co jíme, občasně dodržíme alespoň 4 hodinovou pauzu mezi sacharidovými a bílkovinnými jídly a omezíme přílohy, které v konečném důsledku vedou k nesprávnému trávení potravy a nadváze.